Suzanne Axell: "Själen behöver lite ro ibland"

Vad har hösten för inverkan på dig?

- Jag tycker inte om hösten. Visserligen är jag född på vintern, men jag älskar våren och sommaren, särskilt tiden mellan hägg och syren. Det känns trist i hjärtat när hösten gör sig påmind. Det finns något vemodigt över hösten som jag inte gillar.

Hur gör du för att säga nej till sådant du inte vill göra?

- Det har varit ganska svårt genom åren, men jag har blivit bättre på att tacka nej till sådant jag känner "nja" inför och tackar numera bara ja till sådant jag verkligen vill. Jag har fattat ett beslut om att jag ska vara snällare mot mig själv.

Hur gör du för att hantera stress?

- Jag tror att om man andas och tar ett steg bakåt löser mycket av sig självt. Och så ser jag till att inte ständigt vara uppkopplad. Från fredag kväll till måndag morgon har jag mobilen avstängd och jag läser heller inte mejl på helgen. Jag leder ett hälsoprogram där vi får många brev från unga människor som sprungit med huvudet före direkt in i väggen. De är så utbrända att det tar år att komma tillbaka till arbetslivet, om de någonsin gör det. Där vill inte jag hamna. Jag har alltid tyckt att bra arbetsredskap är värdefulla, men jag vill inte att de tar över mitt liv.

Hur äter du för att få maximal energi?

- Min sambo Jörgen och jag äter mycket ekologiskt, inte minst för att vi ogillar dagens djurhållning. Några få gånger om året slinker det väl ner en hämtpizza, men Jörgen är duktig på matlagning och vi försöker båda äta sunt. Och så tycker jag det är viktigt med en bra frukost så att man kommer i gång ordentligt.

Hur gör du för att sova gott?

- Sömnen har aldrig varit ett problem för mig. Jag tror att det är min förmåga att slappna av och sätta gränser som hjälper mig att sova gott. Jag gör inget speciellt förutom att ha ett par gulliga katter sovandes i fotändan, släppa in frisk luft i sovrummet och bädda med sköna bomullslakan.

Hur hanterar du konflikter?

- Det är jag ganska bra på. Det är klart man blir ledsen om någon attackerar en, men jag är rak i min kommunikation och bra på att säga ifrån. För mig är det viktigt att stå upp för mina värderingar.

Hur tränar du för att orka med vardagen?

- Att springa har aldrig varit min grej. Däremot simmar jag en gång i veckan med en kompis. Det har vi gjort i flera år. Vi tar det lugnt och pratar med varandra och plötsligt har vi simmat tusen meter. Jag går också på kundaliniyoga. Yoga lyfter själen, tycker jag. Dessutom får man lära sig bra andningsövningar som man kan ta till i vardagen. Jag säger inte att jag tränar utan kallar det att jag stärker kropp och själ. Att flåsa är inte min stil. Jag tror att själen behöver lite ro ­ibland.

Var hämtar du peppinspiration ifrån?

- Jag brukar peppa mig själv, till exempel genom att gå och lyssna på någon som tagit sig igenom svårigheter och kommit ut starkare. Jag avgudar Mia Törnblom som inspirerar och ändå tar det mesta med en klackspark. Annat som peppar mig är att klappa katterna eller att gräva upp ett potatisland. Det finns nog inget så ångestbefriande som trädgårdsarbete eller att vara ute i naturen och lyssna på skogen och fåglarna.

Leave a Reply