Josefine, 36 om sin depression och hjälpen som fungerade

Det andra avsnittet av Expressens nya podcast Hälsopodden handlar om folksjukdomen depression. Depression kallas ibland för själens förkylning - just för att det är så vanligt. Psykisk ohälsa är den absolut vanligaste orsaken till längre tids sjukskrivningar. Man räknar med att varannan kvinna och var fjärde man drabbas av depression någon gång i livet.

 

- Första gången man hamnar i en sån här svacka så är det ofta i samband med en livshändelse. För de flesta händer det bara en gång, men det finns de som har återkommande eller långvariga besvär, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykiatri.

Josefine Lindén har haft problem med ångest så länge hon kan minnas. Förra året drabbades hon av en allvarlig depression.

En rad händelser, som att hon förlorade jobbet och en konflikt, utlöste den.

- Min kropp och hjärna slutade fungera. Jag kräktes upp all mat och kunde inte sova. Jag kunde sitta på en buss och plötsligt inte veta var jag befann mig, vart jag var på väg och vad jag skulle göra.

"Älskar mina mediciner"

Livet förlorade helt mening.

- Det kan bli så svart att jag inte bryr mig om vare sig barn eller familj. Det skrämmer mig fruktansvärt. Man känner sig så dålig, att man inte är värd att leva.

Josefine Lindén sökte hjälp hos sin husläkare. Med hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, antidepressiva läkemedel och motion mår hon i dag mycket bättre.

- Många är rädda för mediciner, det var jag också i början. Jag tog knappt Alvedon. Men i dag älskar jag mina mediciner. De kapar mina toppar och dalar, jag blir mer rationell och effektiv.

Men medicinerna är inga lyckopiller, poängterar hon.

- Jag har kvar min svärta och min kreativitet. Snarare är det så att jag aldrig varit så mycket mig själv som nu.

Fick enorm respons

Många skäms för att berätta om sin sjukdom. När Josefine Lindén bloggade om sina depressioner fick hon enorm respons.

- Det är fantastiskt! Jag upptäckte att det ju fanns många andra som jag. Jag är inte normal, men det är okej att vara så här ändå.

Gerhard Andersson håller med om att det är viktigt att bryta skammen kring sjukdomen.

- Om vi pratar om det, avdramatiserar och ökar kunskapen kanske fler kan få hjälp.

Leave a Reply