Bang om alleen te blijven


AMSTERDAM - 

Of je nu een relatie hebt of single bent, onze relatiedeskundige Sylvia van der Spek helpt jou op weg in je liefdesleven. Sylvia is relatiecoach, relatietherapeut én single coach en beantwoordt elke week op onze site jouw prangende vragen op liefdesgebied.


Foto: Ilya van Marle


Hallo Sylvia,

Ik ben 23 jaar, vrijgezel en ik ben iemand die men omschrijft als liefdevol, zorgzaam en betrouwbaar. Toch lijkt het alsof de liefde niet voor mij is weggelegd. Ik heb inmiddels vijf relaties gehad, waarvan twee lange serieuze relaties waren. Met een jongen heb ik ook samengewoond en we hadden zelfs  trouwplannen. Van alle relaties kan ik zeggen dat de laatste periode nooit makkelijk was, zoals: bedrogen, op me uitgekeken zijn, andere toekomstplannen waar ik niet in paste of tot zelfs verbale agressie en emotionele mishandeling. Elke relatie begon geweldig en na verloop van tijd was het weer knokken om het staande te houden, tot ik de enige was die nog vocht of juist de gebeten hond was.  En na mijn laatste relatie (waarvan ik nooit gedacht had dat die over zou gaan) toen... ja... toen stond ik ineens er weer alleen voor! Meneer had na een week alweer een ander, zo makkelijk te vervangen was ik. 

Nu ben ik twee maanden vrijgezel en ik begin eindelijk weer mijn eigen toekomstplannen te maken. Maar nu spookt de vraag weer door mijn hoofd. 'Wat nou als ik alleen blijf?’ of 'Wat nou als ik niemand meer vind?'. Mijn vriendinnen verklaren me voor gek als ik zoiets zeg. Alleen zij zijn al getrouwd, gaan trouwen, beginnen aan een gezin of hebben alles al wat ze willen! Het steekt mij om hen zo gelukkig te zien, want ik wil dat ook zo graag! Alleen op de één of andere manier kom ik steeds een wolf in schaapskleren tegen. Elke keer als ik weer jaloerse gevoelens krijg of die vragen me weer lastig vallen, zoek ik wel naar de positieve kanten van het vrijgezel zijn. Maar toch haalt die angst me wel weer in na verloop van tijd. 

Ik wil gewoon niet alleen zijn, ik mis het hebben van een partner. Toch voelt het raar, het voelt soms alsof ik de enige ben, die met die angst rond loopt. Daarnaast durf ik er ook niet goed met anderen over te praten, omdat ik niet wil riskeren bestempeld te worden als 'wanhopig'. 

Sylvia, is het raar om met die angst rond te lopen? Het voelt soms alsof ik daardoor anders ben dan de rest, dat ik daardoor raar ben.

Vriendelijke groeten,

A.

Beste A.,

Je komt eigenlijk elke keer de verkeerde man tegen, je raakt gekwetst en daar word je uiteindelijk onzeker van. Onterecht natuurlijk! Want jij bent niet degene die relatievaardigheden mist, maar de mannen met wie jij een relatie hebt. De negatieve situaties die je hebt meegemaakt, maak je eigenlijk alleen maar mee met foute mannen.

Waar je eens naar kan kijken is of je iets kan veranderen aan de keuze op wie je verliefd wordt. Had je dat wat tegenviel in de relatie niet al eerder kunnen herkennen? Bijvoorbeeld dat hij vreemdging. Heeft hij dat in eerdere relaties ook gedaan? En wat was daar dan de reden van? Ook agressief gedrag kun je al eerder ontdekken. Hij wordt misschien boos op een ober of in het verkeer. Ook kun je het misschien zien aan hoe hij met zijn moeder omgaat. Is dat respectvol of respectloos? In het begin doen mannen vaak nog wel hun best, maar toch kun je negatieve karaktereigenschappen in het klein wel al waarnemen.

Mijns inziens kun je daar wat kritischer in zijn. Als je negatief gedrag waarneemt, moet jij je gaan afvragen, hoe je daar later last van zou kunnen krijgen. Witte sokken dragen is iets waar je goed mee kunt leven, maar agressief gedrag kan wel schade toebrengen. Kun jij dus bedenken dat jij er schade van zou kunnen ondervinden, haak dan direct af.

Twijfel dus niet aan jezelf. Het ligt niet aan wie je bent! Jij bent leuk genoeg! Het ligt aan de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Hoe kritischer je wordt, hoe sneller je de juiste man tegenkomt en je dus niet blijft hangen aan de verkeerde!

Succes met jouw zoektocht naar de juiste man! En weet dat je echt niet raar bent. Dat komt doordat je elke keer een negatieve ervaring hebt met relaties. Er zijn meer dames en heren die net zoals jij bang zijn om geen leuke partner tegen te komen. Je hebt er ook geen invloed op, behalve dan dat jij jouw leukste kant kunt laten zien. Als je dus wat kritischer gaat worden en je leuke zelf blijft, gaat het allemaal goed komen met jou! Geloof in jezelf, want angst is vaak een slechte raadgever!

Als je over het vallen op foute mannen meer wilt weten, moet je maar eens googlen op ‘foute mannen’. Je zult cursussen en artikelen tegenkomen over dit onderwerp. Er zijn veel vrouwen die moeite hebben met het kiezen van de juiste partner. Ook ik geef cursussen op dit gebied. De eerst volgende cursus is op donderdagavond 13 december in Den Haag. Je zult dan ervaren dat je echt niet enige ben.
 

Groetjes

Sylvia

www.relatieraadsel.nl

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest

Sportabonnement, 10 weken € 30,-!Mail


Print Vrouw NieuwsbriefOpen bundled references in tabs:

Leave a Reply